Een betoverend diner vol geur, kleur en smaak
Bloemen zijn romantisch, feestelijk én verrassend veelzijdig in de keuken. Het thema bloemen is dus perfect voor een 21-diner. Dit menu met het thema bloemen neem je je gasten mee op een culinaire reis vol bloeiende smaken, letterlijk én figuurlijk. We werken met eetbare bloemen, florale smaken en kleurrijke borden waar iedereen vrolijk van wordt.
🌼 Amuse: Komkommerrolletjes met kruidenroomkaas en viooltjes
Ingrediënten (voor 4 personen):
- Eetbare viooltjes (voor garnering)
- 1 komkommer
- 100 g roomkaas
- 1 tl verse dille
- 1 tl bieslook
- Zout & peper
Bereiding:
- Schaaf lange linten van de komkommer met een kaasschaaf.
- Meng de roomkaas met fijngehakte kruiden, breng op smaak.
- Leg een klein toefje vulling op elk lint en rol op.
- Zet rechtop op een amuselepeltje en garneer met een viooltje.
🌸 Tip:
Eetbare bloemen zoals viooltjes, korenbloemen of begonia’s kun je kopen bij een goede groenteboer, online of zelf kweken (zonder pesticiden!).


🌸 Tussengerecht: Bloemige citroenrisotto met lavendel en parmezaan
Ingrediënten:
- 150 g risottorijst
- 1 sjalot
- 500 ml groentebouillon
- Sap + rasp van 1 citroen
- 2 el Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde eetbare lavendel
- 1 klontje boter
Bereiding:
- Fruit de sjalot in wat olie. Voeg rijst toe en roer glazig.
- Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer regelmatig.
- Voeg citroenrasp en -sap toe als de rijst bijna gaar is.
- Roer er Parmezaan, lavendel en boter doorheen. Laat even rusten.
🌼 Tip:
Gebruik lavendel héél subtiel: het geeft een bloemige toon aan dit thema bloemen, maar te veel en je risotto smaakt naar zeep 😉
🌷 Voorgerecht: Carpaccio van rode biet met geitenkaas en bloemenmix
Ingrediënten:
- Zout, peper, olijfolie
- 2 gekookte rode bieten
- 100 g zachte geitenkaas
- 1 handje rucola
- 2 el balsamico crème
- Eetbare bloemenmix (zoals goudsbloem, viooltjes, oostindische kers)
Bereiding:
- Snijd de biet in dunne plakjes en verdeel over de borden.
- Verkruimel de geitenkaas erover, leg wat rucola in het midden.
- Sprenkel er balsamico en olijfolie over.
- Garneer rijkelijk met bloemen.
💡 Leuk weetje:
De kleurstof in rode biet heet betanine, en wordt ook gebruikt in natuurlijke lippenstift!


🌺 Hoofdgerecht: Kipfilet met rozenpeperroomsaus, gegrilde courgettebloemen en aardappelmousseline
Ingrediënten:
- 4 kipfilets
- 150 ml kookroom
- 1 tl roze peperkorrels (licht gekneusd)
- 1 courgette (in plakken) + evt. courgettebloemen
- 800 g kruimige aardappelen
- 50 ml melk + 50 g boter
- Zout, peper, olie
Bereiding:
- Kook de aardappelen, stamp met boter en melk tot gladde mousseline.
- Bak de kipfilets gaar en goudbruin, haal uit de pan.
- Voeg room en roze peper toe aan de pan, roer tot saus.
- Grill courgetteplakjes en -bloemen kort.
- Serveer kip met saus, mousseline en de groenten.
🌸 Tip:
Courgettebloemen kun je ook vullen met ricotta en kort bakken als extra verrassing!

🌷 Thema bloemen: Aankleding & stylingtips
Werk met tafellopers vol bloemen: droogbloemen, plukboeketten of veldbloemen in kleine vaasjes.
Gebruik pastelkleurig servies en goudkleurig bestek voor een luxe gevoel.
Bekijk hier pastelkleurig servies!
Maak naamkaartjes met geperste bloemen of bloemmotieven.
Serveer drankjes met bloemensiroop, zoals vlierbloesemlimonade of een lavendel-gin tonic.
🌹 Nagerecht: Panna cotta met rozenwater en frambozen
Ingrediënten:
- 500 ml slagroom
- 75 g suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 1 tl rozenwater
- Frambozen en eetbare bloemblaadjes voor decoratie
Bereiding:
- Week gelatine in koud water.
- Verwarm room met suiker, laat niet koken.
- Voeg uitgeknepen gelatine toe, roer goed.
- Voeg rozenwater toe (naar smaak!)
- Giet in glaasjes, laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Serveer met frambozen en bloemblaadjes.
💡 Weetje:
Rozenwater wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken en past perfect bij friszure vruchten zoals framboos en lychee.

Geef een reactie